Talentudvikling i Randers. Potentialet er stort!

Fredag d.29/11 dannede Randers Kulturhus rammerne for et helt specielt kulturevent. 90 talentfulde unge fra kommunen var samlet for at afvikle ’ID’ – en udsolgt totaloplevelse, der gennem musik, teater, dans og kunst viste, at unge i Randers i den grad har noget at byde på, når der kommer til kunstnerisk udfoldelse.

Identitet som tema

Fordelt på ti forskellige rum blev de 300 publikummer ført gennem Kulturhuset i små hold og oplevede på sin vej 10 forskellige fortolkninger af det fælles tema ’identitet’, som blev udfoldet på meget forskellig vis.

I indgangen blev man eksempelvis budt velkommen af Moura og hendes musik. Moura komponerer og udgiver sin egen musik og er en del af Turbinens talentforløb. I Kunstmuseets foyer mødte man en række elever fra Randers Statsskole, som er med i projektet som et dramahold og et band. Petrea fortæller om oplevelsen:

”Vores del af forestillingen handlede om kontrasten mellem, hvem vi er i virkeligheden og så det perfekte selvbillede, man gerne vil vise udadtil. Den forskel prøvede vi at forstærke ved at være klovne noget af tiden. Det er rigtig fedt at være en del af sådan en stor forestilling, og det var fedt at se, hvordan de andre udfoldede temaet! Det har helt sikkert givet mig lyst til at arbejde endnu mere med teater.”

 

Moura spiller og synger i Kulturhusets indgang

Af andre indslag kan nævnes et gigantisk dannebrog, der blev samlet af en række små malerier, der hver især fortalte en individuel historie. I baggrunden kørte en kunstvideo på storskærm om national identitet. I et fjerde rum så en danser selv i spejlet og blev ført rundt af sorte skikkelser, indtil hun så sig selv konkurrere med/mod andre dansere i en større trup - alt sammen akkompagneret af et større orkester.

Indtrykkene var mange mangeartede og viste tydeligt, at talent kan komme til udtryk på meget forskellig vis. I forløbet op mod premieren har de unge mennesker deltaget i en række workshops med professionelle kunstnere og har desuden selv haft indflydelse på, hvordan de forskellige elementer skulle udformes.

Forskellige kunstværker i røde nuancer skaber til sammen et Dannebrog.

Hvad ser man, når man ser sig selv i spejlet?

Et boost af de unges kulturmiljø

Randers Kommunes Sundheds-, Idræts- og Kulturudvalg har indgået en kulturaftale med Kulturministeriet og tre andre kommuner - Viborg, Silkeborg og Horsens - som under titlen Østjysk Vækstbånd arbejder målrettet med talentudvikling som strategisk indsatsområde. Det sker blandt andet på baggrund af et ønske om, at de unge skal være en del af den kulturelle dagsorden.

"Randers har et fantastisk stærkt felt af professionelle kulturinstitutioner. Randers EgnsTeater, Randers Kunstmuseum, Randers Musikskole og spillestedet Turbinen arbejder allerede målrettet med talentudvikling blandt de unge i kommunen, og derfor er det oplagt at benytte sig af disse professionelle ressourcer i et samarbejde med ungdomsuddannelserne for at skabe et samarbejde på tværs," fortæller projektleder for talentudviklingsindsatsen i Randers Kommune, Helga Hjerrild og fortsætter:

"De unge deltagere har vist en tydelig interesse i hinandens dele af forløbet, og det er netop en af årsagerne til, at vi laver et projekt som det her: Projektet har som mål at dyrke talentmassen i Randers og det gøres blandt andet ved at etablere et bredere samarbejde mellem kulturinstitutionerne og ungdomsuddannelserne," 

"Der er ingen tvivl om, at vi har meget at byde på her i Randers, og derfor har det også stor værdi, når de unge kulturinteresserede kan mødes og skabe relationer indbyrdes. Hvis dette forløb har været med til at skabe sådan et miljø, som tilmed også udvikler de unges talenter, er jeg meget tilfreds!"