Udstillingen: Modstand

Det er 75 år siden, at modstandsfolkene i Hvidstengruppen blev henrettet af tyskerne under 2. verdenskrig. Gruppen mindes med en udstilling på Museum Østjylland i Randers.

Hvidstengruppen var med til at gøre Randers til hele Danmarks våbendepot i 1943. Via Randers modtog den danske modstandsbevægelse sprængstof til sabotageaktioner rundt om i hele landet. Den historie kan du opleve i udstillingen ’Modstand’.

Udstillingen følger våbnenes og sprængstoffets vej fra nedkastningsstedet ved Mustard Point nord for Randers. Her tog Hvidstengruppen imod containerne, som blev kastet ned fra de engelske Halifax-flyvemaskiner. Fra nedkastningsstedet blev våben og sprængstof smuglet til de skjulte lagre i Randers og fordelt videre til brug ved de mange sabotagehandlinger. Det var således sprængstof fra Hvidstengruppen, der blev brugt ved besættelsestidens største jernbanesabotage, sprængningen af Langåbroerne i november 1943.

Hvidstengruppens egen historie er også en væsentlig del af udstillingen. ’Modstand’ fortæller historien ved hjælp af film, billeder, øjenvidneberetninger og genstande. For første gang, i en udstilling uden for København, vises for eksempel de originale henrettelsespæle fra Ryvangen, hvor henrettelsen fandt sted. Udstillingen åbner på årsdagen for henrettelsen.

Udstillingen er åben frem til den 20. oktober 2019