Alletiders cykler og cykelløb rykker på museum

Fotoudstilling i Tidshjulet: Tête de la Course – cykelløb på skærmen. Tirsdag den 1. september til onsdag den 30. september 2020 på Museum Østjylland.

I disse dage kan du se det bedste af, hvad cykelsporten kan præstere, når Tour de France kører hen over skærmen. Men hvis du har lyst til at se, hvordan det hele startede, så kig ind på Museum Østjylland i Randers og oplev en skøn billedkavalkade af cykler og cykelløb gennem tiden!

Det er Randers Stadsarkiv, der er dykket dybt i samlingerne og fundet en række charmerende fotos af cykler og svedende cyklister gennem mere end 100 år.    Billederne vises på skærmen i museets Tidshjul i hele september måned.

Randers har altid været kendt som en god cykelby. Mange talenter i den internationale cykelsport er begyndt med at køre på vejene i Randers og omegn. Så nu var det på sin plads med en lille udstilling om cykler og cyklister fra Randers-egnen, mente udstillingens tilrettelægger, arkivar Mathilde Storvang!

”Til daglig går jeg med fingrene nede i masser af fantastiske billeder fra Randers og omegn gennem tiderne. Disse billeder, der fortæller cyklismens historie i byen, kaldte bare på at blive udstillet og vist frem for vores gæster! ” fortæller Mathilde Storvang.

De var vilde med at cykle!
Omkring år 1910 eksisterede der ikke mindre end fire cykelklubber i Randers. Den 11. maj 1910 kom endnu én til i rækken, da Randers Turist Cykelklub blev oprettet. I 1921 opstod navnet Randers Cykelklub af 1910, da Randers Amatør Cykelklub og Randers Turist Cykelklub, som de to sidste cykelklubber i byen, blev lagt sammen.

”Stadsarkivets store billedsamling af cykelhistorien går helt tilbage til cyklens barndom og frem til den nyere tid med den lokale cykelrytter Jørgen Schmidts verdensmesterskab i 1970 som noget af det største, ” påpeger Mathilde Storvang.

Cykelfotos er nu digitale
Mange af disse billeder ligger nu ikke kun i fysisk form men er også digitaliseret, så de er klar til at vise frem for alle cykel-interesserede i udstillingen. Se eksempler på cykelløb fra lokalområdet fra slutningen af 1800-tallet og frem til 1980’erne.

”Det er tydeligt at se, hvordan udviklingen og professionaliseringen er slået igennem cykelsporten, når man betragter de gamle billeder, ” siger Mathilde Storvang.

Vinder-cykel og fine genstande
Arkivet har også fået lov til at låne den cykel, som Jørgen Schmidt vandt VM for amatører på i 1970. Cyklen vil stå udstillet i Tidshjulet sammen med enkelte andre effekter og genstande fra Museum Østjyllands samling.  

”Vi er rigtig glade for, at vi har fået lov til at låne Jørgen Schmidts cykel. Det er noget helt specielt at få lov til at komme helt tæt på den cykel, som et verdensmesterskab er blevet vundet på, ” fortæller arkivar Mathilde Storvang.