Vinterferie i oldtiden

Hyggelig vinterferie i år 2020 bliver pludselig til vild bondestenalder, når der er gang i ferieaktiviteterne for børn på Museum Østjylland. Her kan du komme på en rejse tilbage til dengang, hvor stenalderfolket lavede mystiske ritualer, og hvor døde bjørne spillede en helt særlig rolle for folk på Djursland.

Oldtidsmykker

Hyggelig vinterferie i år 2020 bliver pludselig til vild bondestenalder, når der er gang i ferieaktiviteterne for børn på Museum Østjylland. Her kan du komme på en rejse tilbage til dengang, hvor stenalderfolket lavede mystiske ritualer, og hvor døde bjørne spillede en helt særlig rolle for folk på Djursland.

Tag med på familieomvisning i den nyåbnede særudstilling Bjørneklanens Ø om Djurslands vilde stenalder, lav fine jagtamuletter i ferieworkshoppen eller oplev en dramatisk forestilling om åndernes verden i stenalderen.

I bondestenalderen for over 4.000 år siden gik det vildt for sig på Djursland. Stenalderfolket afholdt shamanistiske ceremonier på en hellig ø – et sted, hvor der i arkæologiske udgravninger er fundet bjørnekranier, lerkar og måske endda Danmarks første tegning af et menneske!

Udstillingen Bjørneklanens Ø er en dramatisk udstilling, der byder på mange spændende oplevelser i vinterferien.

Et skelet på krogen
Onsdag i vinterferien kommer den dragende fortæller Jesper La Cour og (u)hygger på museet, hvor han slår sig ned i Bjørneklanens Ø.

”Hans mund og krop vil helt sikkert arbejde på højtryk for at gøre åndernes verden levende for publikum, når han dramatiserer fortællingen om Skeletkvinden, ” forsikrer museumsinspektør Lisette Berg Andersen.

Særudstillingen lægger op til at tale om ånder og shamanisme i stenalderen, og Jesper la Cour drager paralleller til fangerkulturen i Grønland, hvor Skeletkvinden boede.
Den lidt uhyggelige historie om fiskeren, der fik et skelet på krogen, egner sig bedst til børn over fem år.
Bestil de gratis billetter til forestillingen på museets hjemmeside. 

Lav amuletter, der passer på dig
Onsdag og torsdag formiddag er det igen de mystiske stenalderfolk, der er i fokus. Men det er du også. I museets smykkeworkshop kan både børn og voksne nemlig lave smukke jagtamuletter af skind, perler og fjer, som I bagefter må tage med hjem.

”Vi nutidsmennesker går ikke så ofte på jagt, som stenalderfolket gjorde. Men amuletter til at beskytte os mod de farer, som et storbyliv byder på, er da bestemt også meget gode at have, ” smiler Lisette Berg Andersen.  

Familierundvisning i Bjørneklanens Ø
Med bjørnekranier, shamaner og trommens kraft er der lagt op til en sanselig familierundvisning i museets særudstilling om bjørnekulten på Djursland. Følg fortælleren rundt i udstillingen og få blandt meget andet styr på, hvad bjørne spiste i stenalderen?
Få også svaret på, hvorfor det var nødvendigt at hive tænder ud på en masse nulevende mus for at konstatere, om der levede bjørne på Djursland i stenalderen eller ej.
Få svarene på disse og andre spørgsmål om torsdagen i vinterferien i denne familierundvisning, hvor gæster i alle aldre er velkomne.

Alle aktiviteter  finder sted på Museum Østjylland , Kulturhuset i Randers. Der er gratis adgang.

Læs mere på   www.museumoj.dk