Koncert: Sirenerne Synger

Onsdag den 22. januar 2020 kl. 19.30 præsenterer Randers Kammerorkester et program i Værkets Koncertsal med Ludwig van Beethovens Strygetrio nr. 3, Antonin Dvoraks Strygekvintet nr. 2, Jean Francaixs Decet og Bent Sørensens Mädelein for blæserkvintet.

Dvoraks Strygekvintet er en fascinerende scene for et drama, der med lidenskab og sanselige melodier umiddelbart griber fat i tilhøreren. Med rod i den tjekkiske folkemusik er kvintetten fuld af dansende rytmer og eksplosivt temperament. Umiddelbart inden Dvorak gik i gang med Strygekvintetten, havde han komponeret opera, og både i første og sidste sats kan man opleve et stort og udadvendt dramatisk udtryk, som hører operaen til.

Lethed og styrke
Beethovens Strygetrio indeholder en diverterende lethed, som var karakteristisk for hans to store forbilleder - Haydn og Mozart. Men selv om Strygetrioen hører til Beethovens tidlige og ungdommelige værker, fornemmer man dog også antydningen af en mere fast holdning, en stærk personlighed og et viljefast temperament, som senere for alvor skulle folde sig ud.

Farverigt fransk humør
Den franske Jean Francaixs Decet er en livlig og varmblodig samtale mellem ti instrumenter. I forhold til Dvorak og Beethoven repræsenterer Francaix et fransk temperament og en åndfuld gallisk karakter fuld af elegance, charme og humør, der viser sig i et farverigt og sprudlende udtryk.

Forførende sirener
Bent Sørensen er en af Danmarks mest fremtrædende komponister. Han komponerer musik, hvor de stærke følelser står på spil, og hvor magien er til stede. Med egne ord forklarer han det således: “At skabe kunst er ligeså magisk og vidunderligt som at skabe liv. Man kan have en idé om, hvor det ender, men man kan aldrig være sikker, og var man sikker, var der ingen magi”. I Mädelein for blæserkvintet fortæller Bent Sørensen sagnet om sirenerne, der synger sange, som forfører sømænd, og hvor en enkelt strofe er nok til at knuse skibe og hjerter

Læs mere på www.randerskammerorkester.dk