Tanken bag foreningen var ikke kun et forsøg på at vise den meget lokale historiske udvikling, men var samtidig også en ide om, at hele landets historie var vedkommende. Derfor valgte man også dengang at fokusere på genstande, der viste noget om ”fædrelandets” historie. Museumsforeningen fik til åbningen et år senere overdraget en større samling fra Det Oldnordiske Museums samlinger. Denne samling var ikke fra Randers og bestod mest af genstande, der kunne vise landets fælles historie.
Den 28. august 1969 flyttede det daværende kulturhistoriske museum ind i det nye kulturhus, der den dag i dag huser Museum Østjyllands store Randers-afdeling. Her finder man det lokale stadsarkiv, museets kulturhistoriske arkiv, en forskningsafdeling med blandt andre arkæologer og et udstillingsområde med både flere skiftede særudstillinger og tre faste udstillinger.
Udstillingerne bringer dig blandt meget andet helt tæt på livet i oldtiden med de første jægere og fiskere, du får for eksempel også et kig ind i vikingetiden. Ideen fra datidens museumsforening om at være et nationalt kulturhistoriske museum med et lokalt twist er i den grad bevaret – men også moderniseret. Og Museum Østjyllands arkæologer har gennem tiden også haft lokale fund med national betydning.
150 året bliver blandt andet fejret med et med en større museumsprogram, hvor der er fokus er på at komme ud i byen og bringe museet helt tæt på nutidens liv på nye måder og på nye steder. Vil du være med til at fejre Museum Østjylland eller er blevet fristet til et besøg – så se mere på www.museumoj.dk