Kunstudstilling: WATCH YOUR LANGUAGE

Til og med den 26. september på Randers Kunstmuseum.

Maleri, flade, sprog og tegn er omdrejningspunktet, når billedkunstner Anders Bonnesen (f. 1976) indtager Randers Kunstmuseum. Bonnesen har lavet en række nye værker baseret på piktogrammer og andre simple visuelle symboler. Det er et område, som har beskæftiget ham i mange år, men interessen er her kulmineret i et stort antal malerier, skulpturer, skilte og gulvtæpper.

Med udstillingen udforsker Bonnesen forholdet mellem sprog og billeder. Vi kender piktogrammer fra hverdagen i form af trafikskilte og skilte i offentlige bygninger, men også for eksempel som advarselstegn på kemikalier, ikoner på produkter eller vaskemærker i tøj. De kan have forskellige funktioner, men som regel fungerer de enten som information, orientering eller forbud.

Piktogrammer er i princippet billeder uden ord, hvad der gør dem forståelige på tværs af lande- grænser og sprogområder. Men mange piktogram-skilte indeholder dog både billede og sprog-elementer. Piktogrammer udvikles igennem det 20. århundrede som et universelt visuelt kommunika- tionssystem, der skal kunne forstås hurtigt og entydigt. Fælles for piktogrammer er, at de hver især har én betydning, som skal kunne forstås på et øjeblik. De er derfor layoutmæssigt enkle, overskuelige og almene – og individualisme er så vidt muligt udelukket. Tegne- nes almene karakter giver dem en autoritet og troværdighed, de udtrykker for så vidt samfundets vilje og henvender sig til alle. De fleste piktogrammer registreres kun i det øjeblik, vi har brug for dem, derudover er de for de fleste nok relativt usynlige og ubemærkede.

Med udstillingen går Bonnesen også i dialog med museets faste samling og værker af bl.a. Poul Pedersen, Sven Dalsgaard og Albert Mertz.  Denne del præsenteres som en udstilling i udstillingen, og er kurateret af kunsthistoriker Magnus Thorø Clausen. Udstillingen ledsages af et rigt formidlingsmateriale, skrevet af ti forfattere og kunstnere, heriblandt Gitte Broeng, inviteret af Anders Bonnesen til at skrive formidlingstekster uden at kende til de udstillede værker, og derfor også uden at være forpligtede af disse, eller på at sige sandheden el.lign.

Med humor og spidsfindighed sættes fokus på vores fælles billedsprog og forståelsen af, at billeder er en slags sprog og sproget en form for billeder. De øvrige bidrag, der indgår i udstillingen, er skrevet af Peter Adolphsen, Lise Harlev, Jens Kæmpe, Kamilla Löfström, Rasmus Halling Nielsen, Sidsel Falsig Pedersen, Cia Rinne, Asger Schnack og Morten Søndergaard.