Langå får sin egen symfoni

Den 4. juni får Langå sin egen symfoni. Musikken komponeres af Gorm Askjær for ensemblet Lydenskab, tekster af forfatter Gerd Laugesen og scenografi af Ard Jongsma.

En Symfoni til Langå skal skabes ud fra møder med 100 mennesker fra Langå, der i denne uge mødes med musikere og kunstnere fra projektet. Foreninger, skole, kor, ældre med minder, unge med digterdrømme, mennesker med visioner, folk med iværksætterånd, lokalarkivs-entusiaster og erhvervsliv udveksler deres fortællinger om byen, som senere bliver til tekster og musik om og til Langå.

Hvad får jeres hjerter til at banke, hvad får jer til at trække vejret, hvor bor I egentlig, har I rødder, I strækker ned i jorden og drikker af den, er Langå virkelig en lang å, eller er det bare noget, man tænker, det er, når man aldrig har boet der?
Gerd Laugesen

Symfonien, med de mange tilgange til Langå varer ca. 60 minutter og vil indeholde klassisk musik, tekster, oplæsninger og scenografiske film. Symfonierne tilegnes Langå, samt de personer og begivenheder, der er en del af byen.

"Jeg synes, det er vanvittig spændende, at møde forskellige folk og høre deres og byens historier i forbindelse med projektet En Symfoni Til Langå. Det er en udfordring at omsætte de konkrete historier og inspirationer til musik, så jeg leder hele tiden efter indtryk, der enten har musik i sig eller som kan oversættes til en musikalsk idé. Jeg lader mig også påvirke af de andre involverede kunstnere og glæder mig til at lade det hele gå op i en højere enhed til koncerten d. 4. juni” siger Gorm Askjær, der er komponist i projektet.

Projektet er en del af det regionale projekt 'En Symfoni til et Sted', hvor der skabes symfonier til fem forskellige steder i Midtjylland. Næste år samles uddrag fra hver symfoni i Musikhuset Aarhus. Her skal man sætte kryds i kalenderen den 4. september 2022, for at opleve en Symfoni til Langå i Symfonisk sal.

Thea Vesti Pedersen fra ensemblet Lydenskab fortæller “Lige nu er vi i gang med at lære byen at kende. Vi kom i går, men vi mærker allerede at Langå er helt speciel. Her er drivkraft og initiativ og en stor stolthed over det, som byen formår. Her er 74 foreninger, har vi hørt. Det er helt vildt. Vi forsøger at give stemme til det hele i En Symfoni til Langå, - og vi håber publikum fra Langå vil kunne genkende sig selv og byens liv i symfonien."

Sideløbende udvikles en hjemmeside, hvor en bearbejdet udgave af symfonien kan opleves for eftertiden. Lydenskab er et internationalt ensemble med base i Aarhus, der formidler den klassiske musik i nye rammer, bryder koncertsalen op og skaber anderledes musikalske oplevelser for publikum, musikere og samarbejdspartnere.

Siden Lydenskabs spæde start i 2011 har ensemblet lavet produktioner i samarbejder med danske såvel som internationale komponister, musikere, kunstnere m.m. I Lydenskabs arbejde med kunstneriske, højprofilerede projekter er det tværkunstneriske samarbejde i fokus og mødet med nye publikumsgrupper i fokus. Musikerne møder publikum, ikke kun ved at præsentere dem for klassisk musik, men ved at skabe nye platforme og invitere publikum ind i værkstedet, hvor musikken bliver til.

Lydenskab arbejder med samfundsaktuelle temaer og har senest arbejdet med emner som klima, ligestilling, hjemløshed, flygtninge og relationer i en pandemi-tid. De søger hele tiden at udvide deres samarbejdsfelt og opsøger gerne mødet, hvor genrerne brydes og tilfører hinanden nyt.

I dagene fra den 14. til den 18. marts var projektet i Langå for at lave workshops, Den 2. juni kommer Lydenskab så tilbage til Langå og øver koncerten på Langå skole. Den 4. juni bliver en Symfoni til Langå så spillet på Langå skole.

Følg projektet på www.Symfonitiletsted.dk