Nu kan du se 'EN DANS FOR LIVET’

Få en enestående aften med den nye kortfilm og efterfølgende aftertalk fra filmens instruktører samt bobler. Kom til filmaften på UnderVærket onsdag den 8. december, kl. 19. Pris: 52 kroner pr. billet.

'EN DANS FOR LIVET’ handler om modstandskvinden Ebba Sørensen fra Randers og hendes bidrag til kampen mod den nazistiske-besættelsesmagt. Det er en anderledes og medlevende skildring, hvor Ebba selv fortæller om hendes farefulde færd under krigen.

Ebba Sørensen, der i dag er 95 år, fungerede som meddeler og kurér for 'A/S-gruppen' ved at overrække hemmelige beskeder til modstandsmændene på et lokalt dansested. Det var en dans, der i sidste ende kunne koste hende livet. Ebba er den sidste overlevende fra den lokale modstandsgruppe og fortæller nu sin historie til evigt minde.

Filmen er skabt af det unge søskendekendepar Jonas og Sofie Markussen. De rykkede ind i den tidligere modstandskvindes lejlighed og optog interview med hende over 5-6 gange. Disse optagelser bliver blandet med en række erindringsspor, der er rekonstruerede hændelser. Det er med til at skabe en autentisk og levende dokumentarfilm på knap 30 minutter.

"Filmen er en fortælling, der kan give perspektiv til os unge i dag, om de valg vi træffer i vores eget liv. Der var dengang nogen, der tog en beslutning på vegne af fremtidens generationer. En beslutning som gør, at vi overhovedet kan stå her i dag, " siger Jonas Markussen.

Sofie tilføjer; "Vores ønske har været at skabe en film, som ærer de danske modstandshelte og -heltinder, der ligesom Ebba satte livet på spil for en fremtidig generation."

Ung fremadstormende skuespiller i rollen som Ebba


"Det er en stor og vigtig historie". Med de ord beskriver skuespiller Laura Kjær sin rolle som modstandskvinden Ebba Sørensen i filmen 'En dans for livet'.

TV-seerne kender Laura Kjær fra blandt andet rollen som stuepigen Nanna i TV 2-serien 'Badehotellet', hvor noget af handlingen også foregår i den samme tidsperiode. Der er noget ganske særligt ved at spille rollen som Ebba, fortæller Laura Kjær.

"Ebba har en smuk fortælling, som jeg er glad for at få lov til at portrættere. Og så er der noget helt specielt ved at spille rollen som Ebba, når man tænker på, at både optagelser og premiere foregår her i Randers, hvor hun stadig lever", siger Laura Kjær og fortsætter: "Jeg har især fundet det vigtigt, at det var en stærk kvinde-historie, der bliver fortalt. Man har fået fortalt mange historier fra krigen, men man har ikke fået fortalt så meget om, hvordan der også blev brugt kvidelist på under krigen".

Produceret med kommunal støtte


'EN DANS FOR LIVET’ er støttet af Randers Kommunes udvalg for Sundhed, Idræt og Kultur. Filmen er derudover blevet til med et stort lokalt engagement. 50 lokale statister, en lokal frisør og udlån af flotte kostumer fra Randers Teater er blot få eksempler på, hvordan lokalområdet har bakket op om filmen.

"Historien om Ebba er en kulturhistorisk skildring med stor betydning fra vores lokalområde. Det er vigtigt at få den fortalt til vores eftertid. Samtidig er den produceret af nogle af de unge filmtalenter, der er opvokset og stadig bosiddende i Randers. Derfor har vi fra kommunen valgt at støtte projektet, " siger udvalgsformand Louise Høeg.       

Filmen er derudover finansieret med hjælp fra crowdfunding med bidrag fra private østjyder