Ny international udstilling på GAIA

For anden gang i år arver museet for outsiderkunst værker fra en afdød kunstner. 50 tegninger af den schweiziske kunstner Philippe Saxer udstilles fra 6. april på udstillingen 'Forunderligt og foruroligende'.

Philippe Saxer var en storslåede schweiziske outsiderkunstner. Han var uddannet glaskunstner, men gjorde det mest i oliemalerier, akvareller, kridt- og blyantskitser. Efter Philippe Saxers død for omkring seks år siden, har boet, der administreres af foreningen 'Freunde des Philippe Saxer', arbejdet med at donere hans værker.

"Det er med stor stolthed, at vi har takket ja til en samling af Saxers tegninger. Han var en dygtig og anerkendt kunster, som blandt andet har udstillet i både Tyskland, Frankrig, Holland og Japan, " fortæller leder af GAIA museum, Anna Noe Bovin.

Som mange andre dygtige og anerkendte outsiderkunstnere led Philippe Saxer af en psykisk sygdom. Han var derfor gentagende gange indlagt på 'Waldau psykiatrisk klinik', hvor han fik et fællesskab med andre patienter, der også arbejde med kunst. Det førte ham til et kunstnerværksted ved Waldau, som kunstmaler Otto Frick havde oprettet i 2003.

Philippe Saxer arbejdede hurtigt, med utrolig regelmæssighed og udtryksevne. Han ønskede at være både hurtig og fejende i den kunst, han skabte. Otto Frick hængte store stykker papir op på væggene. Derefter studerede Saxer disse blanke overflader, som i trance eller ekstase, inden de blev forvandlet til værker.

Philippe Saxer døde som 48 årig i december 2013. Tidligere på året arvede GAIA 20 malerier efter en dansk outsiderkunstner fra Thy.

"GAIA er et af de få kunstmuseer i verden, der beskæftiger sig med Outsiderkunst. Med sådanne donationer bliver vores samling endnu mere unik og værdifuld for kunstinteresserede. Og der er bestemt en stor anerkendelse i, at vi modtager disse donationer" siger Anna Noe Bovin.

Fernisering og musik
Der er fernisering på udstillingen 'Forunderligt og foruroligende' lørdag den 6. april kl. 13. Umiddelbart efter ferniseringen er der koncert med 'Sand & Harbo' - et unikt dansk makkerpar, som gennem 40 år har spillet mere end 9932 koncerter i både Danmark og udlandet. Deres fabelagtige beherskelse af guitar og violin, samt vokal, giver dem muligheder i at bevæge sig ind på samtlige musikalske stilarter: Folk, Rock, Blues og Swing. Der er gratis adgang til både fernisering og koncert.

Fakta om GAIA Museum og outsiderkunst
GAIA er europæisk sekretariat for outsiderkunsten, og i museets faste samling findes der langt over 400 værker - både danske og internationale. Outsiderkunsten er karakteriseret ved, at kunstarten bliver skabt af mennesker på kanten af en social normalitet. Det er samtidig en meget spontan form for kunst, der udtrykker kunstneres følelser, tanker eller oplevelse i nuet. GAIA Museum er også en kulturvirksomhed drevet i et samarbejde mellem ordinært ansat personale og mennesker med særlige behov. I tilknytning til museet finder man Kunstskolen GAIA Akademi.

Udstillingen 'Forunderligt og foruroligende' kan ses frem til lørdag den 24. august 2019. 

Læs mere på GAIA's hjemmeside