Tidevand på Randers Kunstmuseum

Fra den 1. april til den 30. juli 2023 præsenterer Randers Kunstmuseum den hidtil største soloudstilling med billedkunstneren Katja Bjørn.

Udstillingen Tidevand inviterer publikum ind i et på en gang personligt og mytisk univers. Et univers, der er karakteristisk for Bjørns tidligere værker, men som med Tidevand får sin foreløbige kulmination. Udstillingen sætter fokus på kvindeliv, på temaer som krop, køn og moderskab, men udfolder også et almenmenneskeligt og eksistentielt spor, hvor Bjørn undersøger vores måder at gribe og erkende verden på.

Tidevand er en stramt komponeret filmisk totalinstallation, som veksler monumentale panoramiske landskaber og forstørrede næroptagelser af ansigter. Lydsiden rummer både storladne musikalske kompositioner og mere lavmælte personlige beretninger.

Udstillingen er skabt som ét samlet værk, der formelt og tematisk beskæftiger sig med tid – individets tid, slægtens tid og tidens gang – som den manifesterer sig i naturen og i tidevandets bølgeslag. Selve rytmikken og koreografien i den rumlige oplevelse sætter sig i kroppen på beskueren, der bliver bevidst om sin kropslige vandring gennem udstillingen, om sin egen tid.

Overbevisende og tankevækkende kunstnerisk projekt Udstillingen tager afsæt i kunstnerens egen krop og historien om fire generationer af kvinder i hendes nære familie. Dens fokus skifter i takt med tiden. I mødet med de stemnings- og symbolladede landskaber konfronteres individet med legemsstore kroppe og i det næste nu med overvældende mytologiske naturscenerier. Bjørns værker er på én gang intime og abstrakte. Inspireret af nutidens autofiktive strømninger arbejder hun på både biografisk og fiktivt.

Vi møder moderen, datteren og kunstnerens eget barnebarn og hører deres fortællinger. Vi kommer helt tæt på det personlige, det barnlige, ømme og hverdagspoetiske og vi ser dem danse i en kædedans med 40 andre kvinder.
Lydsporet til Tidevand, der for første gang i Bjørns virke rummer et verbalt univers, indeholder bidrag fra flere: Den konservatorieuddannede sanger Luna Ersahin (f. 1995) har lagt vokal til udstillingen, mens forfatter Gerd Laugesen (f. 1979) har skrevet udstillingens sangtekst efter samtaler med Katja Bjørn. Musiker og komponist Jens Balder (f. 1951) har komponeret og indspillet melodien, mens Nicolas Vetterli (f. 1986) er komponist og lyddesigner på det samlede lydunivers.

Om Katja Bjørn

Katja Bjørn, der er født i 1967, er uddannet cand.mag. i religionsvidenskab og kunsthistorie fra Aarhus Universitet og har siden 2004 arbejdet med eksperimenterende videokunst, der kredser om forståelser af ikke mindst krop, køn og familie; tematikker, der er højaktuelle i kunst og litteratur såvel som i den bredere offentlige debat. Samtidig er hun optaget af det eksistentielle og det mytiske og bruger ofte forholdet mellem menneske og natur som omdrejningspunkt for sine værker. Hun bor og arbejder i Århus.

I marts 2023 erhvervede Ny Carlsbergfondet hele syv videoskulpturer og installationer af Bjørn fra perioden 2004-2019. Stor ny bog om Katja Bjørn Samtidig med udstillingen udkommer en stor forskningsbaseret monografi over Katja Bjørns samlede produktion som videokunstner. Bogen perspektiverer den nye udstilling med en omfattende introduktion til Bjørns kunstneriske praksis. Den amerikanske kunsthistoriker, kunstteoretiker, kritiker, kurator og professor, Amelia Jones stiller skarpt på Bjørns værker med emnerne vand og kød og åbner gennem indlevede værkoplevelser internationale perspektiver på

Professor i kunsthistorie Jacob Wamberg giver en indsigtsfuld analyse af, hvordan temaerne landskab, krop og teknologi har resonans i Bjørns værker, mens lektor i kunsthistorie Camilla Skovbjerg Paldam zoomer ind på selve udstillingen Tidevand og gennem den og et udvalg af ældre værker undersøger Bjørns behandling af emnerne krop, køn og moderskab. Professor ved Institut for kultur og kommunikation, Bodil Marie Stavning Thomsen, undersøger, hvordan Katja Bjørns brug af videomediet påvirker vores kropslige og synsmæssige oplevelse af værkerne. Bogen rummer en omfattende sektion med fotos af Bjørns tidligere værker såvel som af udstillingen på Randers Kunstmuseum. Disse billeder ledsages af uddrag fra digteren Gerd Laugesens poetiske tekst til udstillingens lydside samt et essay af Ph.d. i litteraturhistorie Jakob Gaardbo Nielsen.

Randers Kunstmuseum og Katja Bjørn Randers Kunstmuseum har fulgt Katja Bjørn siden 2009, hvor det første værk blev erhvervet til samlingen. Det er siden blevet til én mindre soloudstilling samt to gruppeudstillinger med deltagelse af Bjørn.