Unikke koncertoplevelser ude i landet

I foråret 2020 præsenterer Turbinen en række koncerter, der flytter ud af spillestedet og ind i ganske særlige, utraditionelle omgivelser. Det sker i tæt samarbejde med venner og ildsjæle i lokalsamfundene omkring Randers.

Turbinen på tour i Randers

Langå, Spentrup, Tvede og Ørsted. I de fire byer præsenterer Turbinen sammen med lokale kræfter i alt fem unikke koncertoplevelser under navnet ’Turbinen på Tour’. Med alt fra afrikansk hip-hop i Langå, Bob Dylan-hyldest i Spentrup og koncert med popmusiker Tue West i den historiske Ørsted Biograf tager spillestedet det første skridt på vejen for at brede musikken ud i landsdelen.

Turbinens musikansvarlige, Michael Gonzalez, forklarer, at Turbinen på Tour kun er blevet en realitet i 2020 i kraft af de frivillige og foreningsfællesskaber i området, der har bakket op og deltaget aktivt i udformningen af ”turnéen”.

”Der er virkelig nogle stærke, lokale samfund her i landsdelen, der gerne vil være med til, at der sker noget – også noget lidt ud over det sædvanlige. Det gør, at vi kan lave et koncept som det her, hvor der tænkes musik og koncerter ind steder, der både er oplagte, men også til tider utraditionelle,” siger han.

”Tag for eksempel Dylan Duo i Spentrup Præstegård. Hvilket bedre sted at dykke ned i Bob Dylan, der i 2016 vandt Nobelprisen i litteratur, end i den bolig, der i mere end 22 år var hjemsted for en af Danmarks mest kanoniske forfattere, St. St. Blicher?”

Smalle genrer og stærke stemmer
Det er netop én af gevinsterne ved at flytte musikken ud af spillestedets rammer. Der er mange lokale steder, hvis historie, opbygning eller lokalitet kan bidrage med noget unikt til koncertoplevelsen, forklarer Michael Gonzalez.

Til marts er der eksempelvis duokoncert i Tvede Kirke. Her bliver det velklingende kirkerum opfyldt af smukke strygere og skønsang, når duoen Bjarke Falgren og Ana Silvera fremfører sidstnævntes egne ”folkede” ballader samt elegante fortolkninger af traditionelle folk-numre i de unikt akustiske omgivelser.

Og i Ørsted danner den 93 år gamle biograf drevet af frivillige rammerne om en duokoncert med hitmager Tue West og sangeren Clara Gaarn. Sammen giver de Wests personlige popunivers nye retninger ud fra det lokalkulturelle epicenter, Ørsted Biograf er.

Langå er på mange måder et trafikalt knudepunkt, og i foråret bliver det et musikalsk ét, når dansk og afrikansk musiktradition krydser spor i den gamle stationsbygning i Bredgade. Sammen med foreningen Station K præsenteres to omgange verdensmusik med dansk-afrikansk folkemusik fra ’The Gambian Folk Project’ – og ægte urban ”bongo flava”-lyd fra Tanzania med den danskfødte Espen Sørensen aka ’Mzungu Kichaa’, eller ”skør, hvid mand”, der siden 90’erne har været en fremtræden figur i tanzanisk hip-hop.

Længere ud i landsdelen i fremtiden
Turbinen på Tour så egentlig dagens lys tilbage i 2016, da spillestedet var under ombygning og manglende fysiske rammer at afvikle koncerter i. Heldigvis var det ikke vanskeligt at finde lokale venner og samarbejds-partnere, der ville være med til at arrangere koncerter uden for Turbinen.

I de efterfølgende år fandt Turbinen på Tour sit fodfæste primært omkring Randers by, men det har hele tiden været planen at bringe musikken endnu længere ud i landet, forklarer Michael Gonzalez.

”Forårets fem koncerter er første skridt på vejen. Vi arbejder allerede på nye koncerter og på at komme længere ud. Vi har især et fokus mod Djursland,” slutter han.

Se mere på turbinen.dk