Udstillingen barn og ung i coronaens tid

Randers Festuge er som regel lig med musik, mange mennesker på gaden og masser af festlige og kulturelle indslag som byens borgere kan glæde sig over. I år bliver udvalget af festligheder et andet da COVID-19 også her, har sat sit aftryk på dagsordenen. Randrusianerne kan dog glæde sig over flere udendørsoplevelser og en særlig udstilling i Stemannsgade er én af dem.

Tegning, Sigrid: Sundhedsstyrelsens grafik er i hvert fald nået ud til de 6-11-årige i Randers Kommune. Utrolig mange tegninger har nemlig virus-elementer i de velkendte blågrønne farver. Men Sigrid fra Randers Lille Skole er måske stødt ind i en særlig bidsk virus! * Dompappen langt herfra: Christian gik før sommerferien på Rismølleskolen, og han har lavet en fantastisk kunstnerisk film. Alle de indsamlede film og podcast kan desværre ikke vises på plancher, men alle bidragene kan opleves via QR-koder som publikum kan benytte deres telefon til at læse.

Lokale børn og unge har nemlig tegnet, fotograferet, optaget, filmet og skrevet om deres oplevelser under tiden med corona, og det er der kommet en fin udstilling ud af. På store plancher udstilles deres bidrag, der bl.a. vidner om ensomhed, nye hobbyer, ansvarlighed og ikke mindst om et savn til fællesskabet med venner, klassekammerater og ældre familiemedlemmer.

Børn og unge har en vigtig stemme

Baggrunden for udstillingen er en indsamling af børn og unges tanker som Randers Stadsarkiv, Randers Bibliotek, Randers Kunstmuseum og Museum Østjylland har gjort i løbet af de sidste måneder. De mange flotte, gennemarbejdede og ikke mindst sigende bidrag som er blevet modtaget vidner om, at særligt unge mennesker har følt sig ensomme og lidt glemt i denne ekstraordinære periode af danmarkshistorien. Anne Sophie Lykke-Poulsen, Signe Winther Brinkmann og Lisette Berg Andersen, der er udstillingens tilrettelæggere fortæller: "Man skulle nærmest tro, at de unge mennesker har siddet sammen mens de skrev deres essays eller lavede deres podcasts. Indholdet er så ens. Og man kan få helt ondt i maven over, hvor berørte af situationen, de har været".

Der er til gengæld lidt mere glæde at spore i de farverige tegninger, som børn i alderen 6-11 år har lavet. "Her ser vi også børn, der bl.a. har cyklet meget, bagt meget og i det hele taget været meget sammen med deres familier. De har også savnet deres klassekammerater og deres sportsaktiviteter, men udtrykket er alligevel et lidt andet end hos de unge fra 9. og 10. klasse eller fra ungdomsuddannelserne".

Udstillingen barn og ung i coronaens tid er en del af den august-buket som Randers Festuge sender ud som en kærlig hilsen, når nu selve festugen må vente til 2021.

Her kan du finde en oversigt med de mange begivenheder i august, der byder på både live musik, teater og udstillinger.

'Barn og ung i coronaens tid' kan opleves for enden af Stemannsgade, der støder op til Østervold i perioden onsdag 12. august til søndag 6. september 2020. Alle bidrag vil blive gemt til eftertiden af Randers Stadsarkiv. Udstillingen ar skabt med økonomisk støtte fra Eventsekretariatet og Randers Festuge.