100 procent fremmed?

100 æstetisk smukke portrætter af mennesker, der har fået asyl i Danmark i tiden 1956-2017 vil vække opsigt på Østervold i perioden 11.-25. august. Det sker sideløbende med en festival, som også bliver en del af årets festuge i Randers.

”Hvornår er man dansk, og hvornår er man fremmed?” Det spørgsmål stiller Metropolis/Københavns Internationale Teater med kunstprojektet ”100 procent fremmed?” Her kommer tilskueren bag om 100 personlige og vidt forskellige fortællinger om at være menneske i Danmark i dag – fremmed eller ej. Projektet ruller ud i 20 danske byer, hvor Randers er første stop i Region Midtjylland. 

Læs mere om festivalen "100 procent fremmed?"

I Randers bliver de 100 portrætter fra den oprindelige udstilling suppleret med 10 lokale personskildringer om at være fremmed i Randers. Alle fortællinger handler om tilhørsforhold, længsler og drømme, minder om mennesker og steder, holdninger til samfund, køn, kultur og religion. De lokale personskildringer er af elever fra Sprogcenter Randers. De repræsenterer lande som Congo, Iran, Irak, Bosnien, og Syrien. Hvert portræt indeholder et foto og en fortælling på 300 ord. Portrætterne er taget med Randers Regnskov og Danmarksparken som baggrund. Fotoudstillingens oprindelige 100 portrætter er skabt i Tivoli, København. Alle portrætterne kan opleves i store kuber på Østervold i Randers. 

Læs mere om Randers Ugen 2018 

Fotoudstillingen bliver suppleret af en række aktiviteter under Randers Ugen og den efterfølgende uge. På den måde bliver der skabt en hel festival med navnet ”100 procent fremmed?”, der fokuserer på integration og nationalitet. Festivalprogrammet byder blandt andet på aktiviteter hos Randes Bibliotek, Sprogskolen, Museum Østjylland samt flere events i det offentlige rum.

Festivalen er blevet til med støtte fra Kulturregion Østjysk Vækstbånd. Det er er et samarbejde mellem de fire østjyske kommuner Horsens, Randers, Silkeborg og Viborg om at fremme kulturområdet gennem kultureksperimenter. Mens festivalen ”100 procent fremmed?” er støttet af den regionale kulturaftale Østjysk vækstbånd, er fotoudstillingen udviklet med støtte fra Statens Kunstfond, Knud Højgaards fond og Nordea-fonden.