Jul på Museum Østjylland

Frem til den 5. januar 2025: I årets juleudstilling på Museum Østjylland dykker vi ned i julens elskede sange med fine genstande og sjove familieaktiviteter. Oplev Grundtvig i skøn forening med MC Einar og Søren Banjomus.

Juleudstillingen Jul så det synger er et nostalgisk dyk ned i en blanding af poppede julesange, dybtfølte julesalmer og kække julesange for børn.

”Vi har i år iscenesat og visualiseret en stor buket af julens mange sange, så toner og ord dermed får et fysisk udtryk ved hjælp af nostalgiske museumsgenstande, finurlige kulisser og sjove aktiviteter,” forklarer juleinspektør Lisette Berg Andersen.

Jul så det synger fortæller blandt andet historien om, hvordan et nuttet, rødnæset rensdyr fra Amerika blev en stor helt i sangen om Rudolf med den røde tud.

”Og det gøres naturligvis bedst ved at få en af museets smukke kaner op at svæve!” fastslår juleinspektøren, der har haft museets udstillingsarkitekt i sving for at løse den udfordrende opgave.

Iscenesættelsen af jule-klassikeren Søren Banjomus har ikke krævet at tage højere luftlag i brug, men derimod et større udtræk af elegante instrumenter.

”Sang og musik er jo årets tema, så naturligvis rummer juleudstillingen også et ægte trædeorgel, som udstillingens gæster er meget velkommen til prøve, om de kan lokke julens sprøde toner ud af,” opfordrer Lisette Berg Andersen.

I både kælderen, stuen og på loftet møder man i udstillingen nisser, rotter og julegaver, der alle har det til fælles, at de er vigtige elementer i de udvalgte julesange.

Grundtvig og Pyrus

Mange af de ældre og allermest elskede julesalmer er skrevet af Grundtvig. Han skrev i alt over 1.500 salmer, og et par håndfulde af dem var julesalmer. Et par af Grundtvigs julesalmer har også fundet en plads i juleudstillingen Jul så det synger.

”Julekalendernes mange populære sange er også en vigtig del i vores fælles julekatalog. Det skyldes selvfølgelig, at der er mange dejlige sange, men nok også at repertoiret er så overvældende stort,” forklarer juleinspektøren.

I over 60 år har vi haft tv-julekalendere i Danmark, og det har givet os hundredvis af nye sange – nye sange kommer til hvert år. I de fire kalendere om Pyrus alene er der hele 56 sange!

”Det har været en svær opgave at udvælge julesange og julesalmer til udstillingen. Der findes mange dejlige danske julesange – vi råder i sandhed over en ægte sangskat her til lands,” fastslår Lisette Berg Andersen.

Jagten på de musikalske museumsnisser

Rundt om i museets udstillinger er de små drilske nisser rykket ind med alle deres pakkenelliker og venter bare på, at børn i julehumør kigger forbi. Museumsnissernes små boliger er altid inspireret af museets aktuelle juleudstilling.

Museumsnisserne har haft travlt med at lave sjov og ballade i udstillingerne i år. De er nemlig flyttet ind med deres små sager og alle deres musikinstrumenter; Banjoer, basuner, violiner – og elguitarer. For mange familier er et besøg på museet og en rask lille nissejagt blevet en fast juletradition hvert år i november og december.

Find alle oplevelser i Julebyen Randers