Bottle Conditioned

14.03.24: Tag med til Pajottenland der er det eneste sted, hvor den syrlige lambic-øl brygges

Kom med til den flamske Pajottenland-region omkring Bruxelles. Lær mere om processen, traditionen og dramaet bag den sure lambic-øl, der oplever et stort comeback disse år. 

Lambic-øl brygges kun i vintermånederne, for øllen er vildgæret og naturligt fermenteret. Den aldres i årevis i trætønder, hvilket betyder at produktionsmængden er meget begrænset.

Med den Oscar-nominerede instruktør Jerry Franck bag kameraet åbner sig en verden af skønne, syrlige øl fortalt gennem fremtrædende producenter fra Bokke, Cantillon og 3 Fontenien.

Bag kulisserne for lambic-øllens genkomst blotlægges en verden langt mere dramatisk end man skulle tro med en industri i opbrud og et generationsskifte på vej. Med skarpe betragtninger reflekterer de passionerede bryggere – unge som gamle – over kompleksiteten i at balancere tradition og håndværk med efterspørgslen på den historiske øl, der buldrer tilbage på restauranter og pubber rundt om i verden. 

Titel: Bottle Conditioned
Varighed: 82 min
Spillested og -tid: Underværket, kl. 19 
Instruktør: Jerry Franck
Sprog: Engelsk
Undertekster: Der arbejdes på danske undertekster

Introduktion til filmen 

JM Bryg holder oplæg om, hvordan man selv kan brygge øl derhjemme. ”Bryg selv”-øl er blevet mere og mere udbredt og populært blandt de ølglade danskere. Der kan både være penge at spare ved at brygge øl hjemme i visse tilfælde, og du kan samtidig skræddersy dine helt egne ølvarianter nøjagtig efter, hvilken smag du er til – uanset om der er tale om klassisk pilsnersmag, Indian Pale Ale, Brown Ale, stout, hvedeøl eller en helt femte udgave. Men den største grund til, at danskerne kaster sig ud i ”bryg selv”-øl, er, at det er en hobby i sig selv. At brygge øl selv er nemlig ikke noget, der kan klares ved at knipse med fingrene på nul komma fem. Tværtimod. Det kræver investering af både tid og kræfter, og derfor er det ofte ølentusiaster, der har øl som fritidsinteresse, der begiver sig ud i projektet med at brygge øl.

Er du en af disse ølentusiaster, og vil du gerne have et par gode råd til, hvordan du kan brygge din egen øl til perfektion? Eller er du helt ny på området og søger hjælp til at komme godt fra land? Uafhængig af dit udgangspunkt vil du med sikkerhed kunne finde brugbar inspiration i dette indslag, hvor vi giver dig den komplette guide til ølbrygning. Vi besvarer både spørgsmålet ”hvordan brygger man øl”, hvilke metoder der findes, hvilket udstyr du bør have og hvilke andre vigtige forhold, du skal have styr på.