Forfattermøder

Hen over vinteren inviterer Randers Kunstmuseum til to spændende aftener med anmelderroste forfattere

Hen over vinteren inviterer Randers Kunstmuseum til to spændende aftener med anmelderroste forfattere, der sætter fokus på centrale kunstnere og værker i museets samling.

Den 8. december 2021 kan man møde Rakel Haslund-Gjerrild og høre om romanen Adam i Paradis om kunstmaleren Kristian Zahrtmann. Den 26. januar 2022 kan man møde Peter Løhr, der fortæller om sin roman Hulemennesket om guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye (1818-48).

Forfattermøderne finder sted i museets smukke sale omgivet af malerier. Begge aftener har Kulturcaféen forberedt en særlig menu der kan tilkøbes og nydes forud for aftenens arrangement.  

 

Adam i Paradis – Forfatteraften med Rakel Haslund-Gjerrild om maleren Kristian Zahrtmann

DATO / 8. december 2021
TID / kl. 19 – 21

Adam i Paradis er Rakel Haslund-Gjerrilds anmelderroste historiske roman om kunstmaleren Kristian Zahrtmann og hans skandaleombruste værk Adam i Paradis fra 1913. Den danske kunstmaler Kristian Zahrtmann er 70 år, da han maler sit største værk Adam i Paradis i 1913. Et værk, der trods det moderne gennembruds progressive fremskridt, stadig vækker forargelse med dets seksualiserede og homoerotiske fremstilling af Adam. Samtidig foregår to stort anlagte retsforfølgelser af homoseksuelle i København. Kristian Zahrtmann er selv i gang med at omdanne sit atelier i sin villa på Frederiksberg til en jungle med eksotiske planter, bananklaser og palmer fra Botanisk Have for at skabe sin egen forestilling om Paradis.

Romanen, der er blevet til over en femårig periode, er baseret på både Zahrtmanns egne breve, men citerer også direkte fra dokumenter, breve og materiale fra Den store Sædelighedsskandale i 1906-07, Danmarkshistoriens største retsforfølgelse af homoseksuelle. Romanen kredser om hvad der kan sige og ikke siges, og forholdet mellem fiktion og ikke fiktion, når man skriver om historiske personer.

Entré: 75 kr. For medlemmer af Randers Kunstmuseums Venner: Fri entré
Billetter kan købes i museets reception eller digitalt via museets hjemmeside, www.randerskunstmuseum.dk

Ud af hulen og ind i verden. Forfatteraften med Peter Løhr om maleren J.Th. Lundbye

DATO / 26. januar 2022
TID / kl. 19 – 21

“Ud af hulen og ind i verden” – en personlig rejse gennem J.Th. Lundbyes store kunst, svære sind og spektakulære skæbne. Forfatteraften med Peter Løhr om maleren J.Th. Lundbye

Forfatter Peter Løhr fortæller om sin anmelderroste roman Hulemennesket, der handler om guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye (1818-48), kendt for sine køer og landskaber, sit plagede sind og mystiske dødsfald i Treårskrigen.

I 1845 rejser Lundbye ned til den danske kunstnerkoloni i Rom. Udadtil søger den unge maler fremskridt og berømmelse i Den Evige Stad. Men indadtil er rejsen en flugt, et måske sidste forsøg på at finde vejen ud af sin depressive ”hule” og ind i lyset og verden. Finder Lundbye endelig ud af hulen nede i det sanselige Rom? Og hvordan hænger hans romerske åbenbaringer sammen med hans senere valg om at gå i krig?

Peter Løhr, der har været hele seks gange i Rom for at researche til romanen, tager os med på sin særlige Guldalder-rejse i Lundbyes fodspor. Det sker bl.a. gennem fremvisning af tidens store kunstværker og endnu større personligheder. Samt ikke mindst underholdende anekdoter side om side med både Lundbyes og Løhrs egne beretninger om tvivl, drømme og livtag med kunsten.

Peter Løhr er født i 1986, uddannet i kunst- og kulturhistorie fra Bergens og Københavns Universitet. I 2015 vandt han Skovhuslyrikerprisen for sin debut i tidsskriftet Hvedekorn. Hulemennesket er Løhrs romandebut og er baseret på maleren J.Th. Lundbyes liv.

Billet: 75 kr. For medlemmer af Randers Kunstmuseums Venner: Fri entré

Middag i Kulturcaféen

Forud for begge afteners foredrag inviterer Randers Kunstmuseum og Kulturcaféen til at spise middag i Kulturhuset. Menuerne er inspireret af de to foredrag. Billetter udløser en ret samt en øl, vand eller et glas vin: 125 kr. Husk at købe separat billet til middag.