GAIA arver unikke kunstværker

I løbet af sit liv skabte kunstmaler Frank Peter Poulsen flere hundrede værker hjemme i Thy. Malerierne levede en anonym tilværelse i kunstnerens egen samling indtil hans død. Fra den 12. januar 2019 kan 20 af Frank Peter Poulsens unikke værker opleves på GAIA Museum i Randers.

Det er barndomsvennen og billedhugger Kurt Tegtmeier, der har udvalgt værkerne. Skifteretten bad ham, efter Frank Peter Poulsens sidste vilje, om at tage vare på de mange efterladte malerier, tegninger og arkivalier.

”Flere af værkerne har en meget høj kunstnerisk kvalitet og bør derfor udstilles”, forklarer Kurt Tegtmeier. De 20 værker, der for fremtiden kan opleves på GAIA Museum, har den fællesnævner, at de kan karakteriseres som outsiderkunst. En kunstart, der kan opleves på meget få museer rundt om i verden.

GAIA er europæisk sekretariat for outsiderkunsten og i museets faste samling findes der langt over 400 værker – både danske og internationale. Outsiderkunsten er karakteriseret ved, at kunstarten bliver skabt af mennesker på kanten af en social normalitet. Det er samtidig en meget spontan form for kunst, der udtrykker kunstneres følelser, tanker eller oplevelse i nuet.

Frank Peter Poulsen levede et liv med paranoid skizofreni og OCD. Det var et liv, hvor alkohol i rigelige mængder med årene blev hans egens selvmedicinering. Men bag ved denne skæbne gemte der sig en engageret og talentfuld kunstmaler og naturelsker.

”Frank tog gerne turen ud til Harring Mose. Efterfølgende malede han efter hukommelsen nogle meget stemningsfyldte billeder med et lys, en farvefornemmelse og en naturfølelse som de færreste formår”, fortæller Kurt Tegtmeier.

Derudover malede Frank Peter Poulsen i sine sidste år en række langt mere ekspressive billeder, hvor det var hans indre følelser og sindsstemning, der kom op på lærredet.  Det er 20 af disse værker, der nu kan opleves på GAIA Museum.
 
Kunstmaleren Frank Peter Poulsen døde som 67 årig i 2016. Han efterlod et minde om en person med en sjælden fornemmelse for farve, der lever videre i hans efterladte malerier.

”Ser man på hans malerier i dag, oplever man den samme naturfølelse og melankoli, som karakterisere værker fra mange af de store nordiske kunstnere. Frank levede ikke i sin egen tidslomme, men var en del af den natur, vi alle færdes i. Den bevidsthed og hans egen personlighed slår igennem i de billeder, han efterlader”, tilføjer Kurt Tegtmeier.

Særudstillingen ”Som jeg husker det - Malerier af Frank Peter Poulsen” åbner med en fernisering lørdag den 12. januar 2019, kl. 13. Udstillingen kan ses frem til den 30. marts. Nærmere information om udstillingen og museet kan du finde på www.gaiamuseum.dk