Kom i biografen med RANDERS:DOX 2024

En af verdens største festivaler for dokumentarfilm kommer til Randers med seks nøje udvalgte film fra 13. marts.

Stemningen er sat i åbningsfilmen på RANDERS:DOX. ’Før Stormen’ skildre de 27 beboere på Mandø og deres oplevelser med klimaforandringerne. I alt vises seks aktuelle dokumentarfilm i perioden 13. – 21. marts.

Umiddelbart skulle man ikke tro at Jurassic Park, en dansk indie-gruppe, øl, beboerne på Mandø, og giraffen Marius har noget til fælles. Ikke desto mindre er det en del af menuen, når festivalen, RANDERS:DOX, viser aktuelle dokumentarfilm af høj kvalitet i dagene 13. - 21. marts. Det er tid til at blive forundret, blive overrasket, nysgerrige, klogere - og ikke mindst tid til at hygge sig i dokumentarfilmens tegn.

CPH:DOX, der er Nordeuropas største dokumentarfilmfestival, har indgået et samarbejde med Randers Bibliotek, Underværket og Randers Event om en lokal udgave af festivalen. Det bliver i alt til seks forskellige visninger i henholdsvis Randers og Langå. Åbningsfilmen på RANDERS:DOX bliver 'Før Stormen', der skildre de 27 beboere på Vadehavsøen Mandø og deres oplevelser med klimaforandringerne. Trods tiltagende storme og risikoen for vandstigninger og omfattende oversvømmelse, klamrer de sig stædigt til deres identitet som øboere. Akkurat, som de har gjort i generationer.

RANDERS:DOX tager dig også med til den flamske Pajottenland-region omkring Bruxelles, for at lære dig mere om processen, traditionen og dramaet bag den sure lambic-øl. Denne specialitet oplever netop i disse år et stort globalt comeback. Lambic-øl brygges kun i vintermånederne, for øllen er vildgæret og naturligt fermenteret. Den aldres i årevis i trætønder, hvilket betyder at produktionsmængden er meget begrænset. Filmen, der har fået titlen 'Bottle Conditioned' bliver introduceret af østjyske JM Bryg, der vil holde et kort oplæg om, hvordan man selv kan brygge øl derhjemme.

'The Son and the Moon' er skabt af en dansk-iransk filmskaber. Det er en dramatiske historie om hendes familie med bl.a. kræft og kærlighed. Ved denne visning vil den Randers-kendte filminstruktør Sofie Markussen introducere filmen. Det vil hun gøre med udgangspunkt i sit virke som filmproducer af blandt andet dokumentarfilmen 'En Dans for Livet'.

På programmet er også en film om den danske indie-gruppe 'Efterklang', der på en rundtur i den makedonske folkemusik udforsker både en anden musikgenre og en anden kultur. I dokumentarfilmen 'The Bones' er der et møde mellem Jurassic Park og Indiana Jones i virkelighedens verden. Følg jagten på Dinosaurus-fossiler og handlen for kæmpe summer. Sidst, men ikke mindst, kan du i filmen 'Life and Other Problems' få hele historien om giraffen Marius i Københavns Zoo, der gik viralt i hele verden

"Vi har nøje udvalgt et lokalt program blandt de aktuelle film som CPH:DOX har på plakaten i København. Som Danmarks sjette største by med et stort og bredt kulturudbud skal Randers naturligvis også have en festival med fokus på dokumentarfilm", siger eventchef Mette Bertelsen fra Randers Event.

Derudover er Randers også med i den særlige UNG:DOX, hvor der bliver vist film for elever på skoler, gymnasier og uddannelsesinstitutioner. Der kommer et helt særligt UNG:DOX-program hos Nordisk Film Biografer Randers.

Randers er særligt udvalgt 

For fem år siden kom CPH:DOX for første gang ud til flere af landets større byer med minifestivaler, og Randers var med fra start.

"Vi valgte Randers, fordi vi kan se, at det er en by, som tør satse på kulturområdet. Der kommer flere og flere velproducerede dokumentarfilm på markedet. Dokumentarfilm er et spejl af samfundet, som sætter ord og billeder på et mere og mere komplekst samfund. Det er vigtigt, at det ikke kun er københavnerne, der har mulighed for at se disse præmierefilm," siger projektleder hos CPH:DOX, Adam Thorsmark.

De lokale arrangører er naturligvis stolte af at præsentere de seks nye film i cafébiografens mørke. Og traditionen tro venter der biografgæsterne en ekstra overraskelse i salen ved alle forestillingerne, når de ankommer. Alle visninger foregår kl. 19. Billetsalget sker via hjemmesiden www.randersdox.dk - hvor der også er mere information om programmet. Prisen pr. billet er 45 kroner (+ billetgebyr).

Programmet for Randers:DOX 2024:

13.03.24: 'Før Stormen'. Klimaet udfordrer Mandø samtidig med at man på øen stædigt klamre sig til ø-identiteten. Vises i Underværket

14.03.24: 'Bottle Conditioned'. Tag med til Pajottenland, der er det eneste sted, hvor den syrlige lambic-øl brygges. Vises i Underværket.

18.03.24: 'Efterklang'. Det udforskende danske band Efterklang er på rundtur i den makedonske folkemusik. Vises i Kulturhuset Langå

19.03.24: 'The Son and the Moon'. En dansk-iransk filmskaber om familiens dramatiske historie med bl.a. kræft og kærlighed. Vises i Kulturhuset Randers.

20.03.24: 'Life and Other Problems'. Historien om giraffen Marius i Københavns Zoo, der gik viralt i hele verden. Vises i Kulturhuset Randers.

21.03.24: 'The Bones'. Jurassic Park møder Indiana Jones i virkelighedens verden - jagt og salg for kæmpe summer. Vises i Kulturhuset Randers. 

Læs mere om filmprogrammet på www.randersdox.dk