Sven fra Randers

Fra den 14. august til den 11. september 2021, Randers Teater med drømmespillet "Sven fra Randers".

"Sven fra Randers" er en forestilling baseret på Sven Dalsgaards kunst og dagbøger. Forestillingen er en dramatisk fremstilling af en kunstners liv og komplekser.

Sven Dalsgaard var en af landets mest betydningsfulde kunstnere. Han var billedkunstner, dadaist og digter. Sven blev født i Randers og Sven døde i Randers. I over 70 år skabte han værker fra sit barndomshjem. Værker der ofte stødte de lokale randrusianere og forbløffede den københavnske kunstnerelite.

"Sven fra Randers" er et musikalsk drama, der skildrer livets store spørgsmål set gennem Sven Dalsgaards øjne. Midt i storhedsvanvid og en ukuelige tro på egne evner og vigtighed som kunstner var Sven Dalsgaards smerte over ikke at slå til som menneske. Spørgsmålet er, hvordan man lever med at stå uden for det hele som iagttagende og provokerende kunstner, mens man samtidig mærker længslen efter at passe ind sammen med alle de andre? Betyder det noget at lykkes som kunstner, hvis man føler sig som en fiasko som menneske? Og hvad er meningen egentlig med det hele?

Det er første gang, at Randers Teater skaber et drama som "Sven fra Randers", der skal spille i teatrets eget hus i fire uger. Med forestillingen siger Randers Teater også på gensyn til de bygninger, der de seneste 21 år har dannet ramme for teatrets scenekunst. Teatret indtager andre lokaler efter spilleperioden for at gøre plads til en gennemgribende modernisering af teatret.

Samarbejde med Randers Kunstmuseum

"Sven fra Randers" er baseret på Sven Dalsgaards liv og værker. Forestillingen er et værk i sig selv, der gennem scenografi, lysdesign, video og kostumer afspejler Sven Dalsgaards kunst og giver publikum et indblik i både kunstneren og mennesket Sven Dalsgaard.

Et samarbejde med Randers Kunstmuseum har gjort det muligt for teatret at komme helt tæt på Sven Dalsgaard og skabe en forestilling, der er tro mod den kunstner – og det menneske –, der var. Museumsdirektør Lise Jeppesen fra Randers Kunstmuseum har nemlig været behjælpelig med hendes store viden om Sven Dalsgaard, ligesom hun har givet adgang til museets samling af hans værker, og ikke mindst har det kunstneriske team, som nogle af de første, fået adgang til Sven Dalsgaards dagbøger.

Samtidig med forestillingen laver Randers Kunstmuseum en særudstilling med Sven Dalsgaards værker.

Om "Sven fra Randers"

Kunstneren Sven Dalsgaard ligger syg og gammel på hospitalet i Randers. Han tegner og maler stadig, så godt han kan, når han ikke ruskes rundt af hosteanfald eller driver over i bevidstløshed. Væsentlige scener, kunstværker og de vigtigste mennesker fra hans lange liv optræder i drømmesyn, mens hans indre tvilling konstant og meget korporligt blander sig og sætter spørgsmålstegn ved det hele. Store emner som kærlighed, kunst, Gud og selve meningen med livet udfolder sig i en blanding af erindringer og abstraktioner. Og mentalt er han ved at gøre sig klar til den ultimative happening: Døden.

"Sven fra Randers" er et nyskabende og storslået musikalsk drama med fem skuespillere samt livemusik og et kor på scenen. Med humor og inderlighed dykkes ned i fortællingerne om Sven Dalsgaard, og både store tableauer og små intime scener giver publikum et indblik i et enestående kunstnerliv.

Fakta

Medvirkende: Lisbeth Knopper, Christina Elisabeth Mørkøre, Holger Østergaard, Klaus T. Søndergaard og Jesper Riefensthal og Randers Teater Kor

Manuskriptforfatter: Jesper Bræstrup Karlsen

Instruktør: Moqi Simon Trolin

Scenograf, kostumedesign, video content og lysdesign: Edward Lloyd Pierce

Komponist og musiker: Jens Hellemann

Spilleperiode Randers Teater: Fra den 14. august til den 17. september 2021