Udstilling: Randers Freja 125 år

Museum Østjylland har sammen med Freja indsamlet genstande og historier fra idrætsforeningens lange liv. Du kan i udstillingen glæde dig til et muntert og nostalgisk tilbageblik på livet i en traditionsrig idrætsforening.

Der har været mange sejre og triumfer at fejre i Randers Freja gennem de 125 år. Her er det Randers Freja-fodboldspillere, der jubler og omfavner hinanden på banen efter pokalsejren i 1973. Fotokilde: Randers Stadsarkiv

I 1898 blev Randers Sportsklub Freja stiftet. Det var i et århundrede, hvor de første idrætsforeninger og idrætsforbund blev stiftet i Danmark efter engelsk forbillede. Allerede i 1860érne blev de første foreninger og forbund født herhjemme. Alligevel er Randers Freja i dag en af Danmarks ældste idrætsforeninger. Freja har gennem tiden haft stor betydning for randrusianerne.

”Der findes næsten ikke den familie i byen, som ikke har været i kontakt med den gamle forening – som udøver, tilskuer, frivillig, eller når Frejas sportsresultater har været centrum for diskussioner ved middagsbordet,” fortæller arkivar Mathilde Storvang.

Randers Freja har i lange perioder været den forening i byen med de bedst rangerede seniorhold i atletik, håndbold, fodbold og bordtennis. Derfor blev klubbens bedste hold også hurtigt hele byens hold. Navnet Randers Freja vækker stadig mange minder om store sportslige triumfer og en stolthed over at være randrusianer.

Medlemmer og tidligere Freja-medlemmer af Randers Freja har udlånt deres personlige effekter til særudstillingen. Du kan blandt andet se mange af de tidligere spillertrøjer, Jørgens Rasmussens fodboldstøvler, maskot-bamsen Freja, depecher og spyd fra 1940’erne, badedragt fra 1930’erne og selvfølgelig masser af pokaler og billeder. Særudstillingen dykker blandt andet ned i fortællingen om både nedture og de mange succeser, som klubben har fejret i sine 125 år.

Alle fodboldinteresserede husker, da Frejas fodboldhold i slutningen af 1960’erne vandt landpokalfinalen hele tre gange. Også Frejas atletikafdeling har fodret idrætsstjerner til historiebøgerne med navne som Ruben Sørensen, Arnt Pedersen, Jette Ørnbøl Jeppesen og Charlotte Sass

Læs mere på museumoj.randers.dk

Særudstillingen kan opleves frem til 12. november 2023 på Museum Østjylland, Stemannsgade 2, 8900 Randers C. Der er gratis adgang.

Udstillingen På banen! – Randers Freja i 125 år giver et muntert og nostalgisk tilbageblik på en af byens helt store idrætsforeninger. Oplev blandt andet fortællingen om Frejas hårdt kæmpende atletikudøvere. Randers Freja var vinderne af Jydsk Atletikforbunds holdkamp i 1912. Her ses fra venstre Hans Nielsen (løb), Laurits Henningsen (kapgang), Søren Sørensen (løb og spring), Carl Buch (kasteøvelser), Marius Jensen (løb og spring), N.C. Nielsen (kapgang), J.H. Andersen (løb og spring) og Vallentin Hjorth (løb). Flere af medlemmerne fra det vindende hold blev senere formænd i Randers Freja. Fotokilde: Randers Stadsarkiv